ADX indikatörü aynı zamanda ortalama yönü hareket endeksi olarak ifade edilir. Özellikle finansal piyasa enstrümanlarına bakıldığı zaman fiyatlardaki tren gücünü gösteren bir sistem olduğunu söylemek mümkündür. Bunu ise ele aldığı bazı unsurlar ve yapısal formüller ile beraber teknik analiz kapsamında ortaya çıkarır.
Aynı zamanda borsa dünyasında en çok kullanılan indikatör seçenekleri arasında geldiğini ifade etmek mümkün. Kısa vade ile beraber uzun vade kapsamında her iki yapı doğrultusunda kullanılan ADX indikatörü bu yönüyle önemli bir yer taşımaktadır. Tabii hangi değerler arasında alınması gerektiği ve nasıl işlediği konusunda da bilgi sahibi olmak oldukça önemli yer tutmaktadır.
ADX indikatörü Nedir? Ne İşe Yarar?
ADX indikatörü trendin gücünü belirleyen en önemli indikatörler içerisinde yer almaktadır. Yani bu değer ne kadar büyük ise borsa bünyesindeki trend o kadar yükseğe geçmiş anlamına gelir.
Aynı şekilde tam tersi olarak indikatör ne kadar düşükse trend bir o kadar düşüş yaşamış anlamı taşımaktadır. Yani bu noktada piyasanın yön tutup tutmadığını belirterek buna uygun şekilde işlem yapma olanağı tanımaktadır.
Bu sebepten dolayı ADX indikatörü nedir ne işe yarar sorusuna cevap olarak bu tanımlamayı ifade etmek mümkündür. Yani hangi yönde hareket edeceğine dair bir bilgi vermemektedir. Sadece yükseliş ve düşüş doğrultusunda bilgi verir ve bu bilgiler kapsamında alım satım işleminin yapılıp yapılmayacağına yönelik olanak tanır.
ADX İndikatörü Nasıl Kullanılır?
Belirli aşamaları ele almak suretiyle ADX indikatörü nasıl kullanılır sorusunun cevabını elde etmek mümkün olur. Bu noktada ilgili aşamaları belirli kriterler doğrultusunda ve sıralı olarak doğru biçimde gerçekleştirmek çok önemlidir.
- Öncelik olarak gerçek aralık değeri hesaplaması yapılır. Yani bu durum gün içerisindeki fiyat aralık üzerinden düşüş ve yükseliş diğerleri arasındaki unsuru temsil eder.
- Söz konusu ikinci aşama – DI ile +DI değer hesaplaması gerçekleştir.
- Son olarak ise ADX değerleri ele alınmak suretiyle hesaplama tamamlanır.
Yukarıda verilen işlemler aşamalı olarak aynı zamanda sabit formül doğrultusunda gerçekleşmektedir. Böylece bu değerler neticesinde doğru sonuç üzerinden alım ve satım işlemini yapılıp yapılmayacağına dair bilgi sağlanır.
ADX İndikatörü Nasıl Çalışır?
ADX indikatörü çalışma prensibi belirli ve sabit değerler arasında elde edilen sonuçlara göre çalışmaktadır. Bu değer aralığı ise 0 ila 100 arasında değişkenlik gösterir. Yani 20’nin altında bulunan değerler zayıf dalgalanmayı ve işlemi göstermektedir. Aynı şekilde 50’nin üzerinde olan değerler ise güçlü bir trende gösteren yapıya sahiptir.
Bu sisteme bağlı şekilde ADX indikatörü nasıl çalışır sorusunun cevabını genel olarak söylemek mümkün olur. Böylece buna bağlı şekilde borsa üzerinden farklı işlemlerin yapılıp yapılmayacağına dair bilgi elde edilir. Tabii bu bilgileri alabilmek için teknik analiz olarak bu indikatör, belirli matematiksel işlemleri ele alarak tahmin yürütme potansiyeli sağlar.
ADX Trend Gücü Nasıl Ölçülür?
0 ile 100 arasında değişen ADX indikatörü trend gücü buna bağlı olarak belirlenir. Yani bu durum trendin gücünü ölçerek işlem yapılıp yapılmayacağına dair sonuç ortaya çıkarır. Yani bu noktada değer yüze ne kadar yaklaşır ise yapılacak olan işlem noktasında eğilim o kadar yüksek hale gelir.
Tabii aynı zamanda değerin düşmesi ve sıfıra yaklaşması doğrultusunda, trend hareketinin zayıfladığını anlatır. Fakat bu durum o trendin sona erdiği anlamına gelmez. Her an yükselme işlemi gerçekleşebilir ya da daha da aşağı düşme eğilimi gösterebilir. O yüzden buna bağlı olarak bu indikatörü takip etmek ve buna göre işlem yapmak önemlidir.
ADX İndikatörü Kaç Olmalı?
Söz konusu ADX indikatörü olduğu zaman bunun 0 ile 100 arasında bir değere sahip olması gerektiğini eklemek mümkündür. Özellikle bu indikatörü kullanmak isteyen birçok kişi ADX indikatörü kaç olmalı sorusunun cevabını merak ediyor. Burada 20’nin altında bir değer söz konusu olduğunda zayıf trend olarak ön plana çıkar.
Aynı şekilde eğer bu değer 40’ın üzerine çıkıyor ise o vakit yüksek ve güçlü trend şeklinde tanımlanır. Bu sistem trendin yönü hakkında değil sadece trendin gücü hakkında bilgi sağlar. Böylece 0 ile 100 arasındaki trendin gücüne bağlı olarak bu eğilim üzerinden nasıl bir işlem gerçekleşeceğine dair bilgi elde edilir.
ADX İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
ADX indikatörü nasıl yorumlanır sorusu için, ADX Trend çizgisi üzerinden öne çıkar. Bu çizgi aynı zamanda trendin gücünü temsil ederek işlem yeteneği oluşturur. Yani yüksek bir ADX çizgisi yüksek trende gösterirken, aynı şekilde düşük ADX çizgisi düşük trendi temsil etmektedir. Bu noktada ise +DI çizgileri pozitif yönde hareketi anlatır.
Bununla beraber – DI çizgileri ise negatif yönde hareketi ifade eder. Böylece öne çıkan ve ifade edilen bu değer ve hareketlere bağlı olarak işlem yapılıp yapılmadığı noktasında bilgi ön plana çıkar. Sabit bir formül ve belirli değerler eşliğinde matematiksel işlemler ile bir tahmini değer ortaya çıkarmaktadır.
ADX İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
Sıralı şekilde gerekli aşamalar ele alınarak ADX indikatörü nasıl hesaplanır sorusunun cevabını elde etmek. Bu noktada ilk değer olarak belirtilen dönem boyunca DMI ortalaması ele alınır. Daha sonra ADX değerini bulmak için bir önceki ADX değeri belirtilen dönemden 1 çıkartılmak suretiyle işlem gerçekleşir. Daha sonra mevcut DMI ile birlikte toplanır ve buna bağlı şekilde sonuç bölünerek yuvarlanır.
Bu durum aynı zamanda sabit bir formül doğrultusunda ele alınır ve değerlendirilir. Bu sebepten dolayı yükseliş ya da düşüş fark etmeden ADX indikatörü hangi noktada ise bu değer kullanılarak hesaplama gerçekleşmektedir.
Teknik Analizde ADX Ve DMI Kullanımı Nasıldır?
Aradaki farkları ve çalışma prensibi doğrultusunda teknik analizde ADX ve DMI kullanımı sorusunun cevabı verilir. Bu noktada DMI grafiği ve değerleri ele alınırsa, trendin yönünü ve gücünü belirleme noktasında kullanılan bir sistemi olduğunu söylemek mümkün olur.
Aynı zamanda -DI ile +DI yöntem kapsamında trendin yönünü belirlediğini söylemek gerekir. Ancak ADX indikatörü ise bu noktada teknik analiz üzerinden sadece trendin gücünü ifade eder. Diğer yandan uyumsuzluklar trendin zayıflama ya da güçlenme yönünü anlatan bir yapı üzerinden ele alınabilir.
Diğer DMI değer ve grafikleri tek başına ele alınmak suretiyle kullanılan bir yapı oluşturur. Ancak her ikisi de ortak şekilde sabit formu ile matematiksel işlemler ile verilir ortaya çıkararak tahmin yürütme imkanı sağlar.