Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
İndikatörler

MFI İndikatörü (Money Flow Index) Nedir? Nasıl Kullanılır?

Finansal piyasalar içinde en çok kullanılan indikatörler arasında bulunan MFI göstergesi hakkında tüm detayları bu makalede bulabilirsiniz. Para akışı endeksi (MFI), aşırı alım ve satım piyasa koşullarını tanımlamak için kullanılan momentum göstergesidir. MFI genellikle 14 dönemlik fiyat verileri kullanılarak hesaplanır. MFI (Money Flow Index) İndikatörü nedir? nasıl Kullanılır? MFI hesaplaması, belirli bir döneme ait işlem hacmini, tipik piyasa fiyatını ve para akışlarını içerir. Nihai rakam sıfır ile 100 arasında bir ölçekte sunulmaktadır.

MFI okuması 80’in üzerindeyse, piyasanın aşırı alım koşulları sergilediği düşünülür. 20’nin altındaki MFI okuması aşırı satış koşullarının bir göstergesi olabilir. Bu seviyelere ulaşılması, piyasa fiyatının yakında yön değiştirebileceğinin bir göstergesidir. Diğer hacim bazlı göstergeler gibi MFI da öncü gösterge olarak kabul edilir. Bu nedenle fiyat hareketlerini tahmin etmek için kullanılır.

MFI İndikatörü Nedir?
MFI İndikatörü Nedir?

MFI İndikatörü Nedir?

(MFI), belirli bir süre boyunca bir varlığa para girişini ve çıkışını ölçen teknik bir osilatördür. Belirli bir pazardaki alım ve satım baskılarını değerlendirmek için hem fiyata hem de hacme bakar. MFI indikatörü nedir sorusunu daha ayrıntılı incelemek gerekirse;

Analistler, hacmin tek başına momentumun net bir göstergesi olmadığını bulmuştur. Yatırımcıların gerçekten ilgilenmesi gereken şey, piyasanın fiyat değişikliklerine verdiği tepkidir. Bu nedenle MFI ayrıca yukarı veya aşağı doğru daha güçlü ivme olup olmadığını doğrulamak gerekir. Bunun için fiyat hareketlerine bakar ve bu da piyasanın duyarlılığını gösterir. MFI, aşırı alım ve aşırı satım koşullarını tanımladığı için göreceli güç endeksi (RSI) ile ilişkilidir. Ancak RSI hacim verilerini kullanmaz.

MFI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
MFI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?

MFI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?

MFI aşırı alım ve aşırı satım sinyalleri gösterildiğinde olası geri dönüşleri belirlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle yatırımcıların para akışı endeksini iyi yorumlaması gerekir. MFI indikatörü nasıl yorumlanır?

MFI rakamı, varlığın fiyatının bu 14 dönem boyunca ağırlıklı olarak artması durumunda pozitif olacaktır. Bu da satın alma baskısını gösterir. Eğer fiyat büyük ölçüde düşerse ve satış baskısı gösterirse negatif olacaktır.

MFI, tüccarın coşkusunu veya ilgisizliğini gösterebilir. Bir varlığı çevreleyen piyasa duyarlılığının önemli bir ölçüsü olabilir. Diğer hacim bazlı analiz araçları gibi, MFI da öncü gösterge olarak kabul edilir. Dolayısıyla piyasa hareketlerini tahmin etmek için kullanılabilir. Ancak öncü göstergelerin tamamen doğru olmadığını unutmamak gerekir. Dolayısıyla bunlar her zaman diğer analiz biçimleriyle ve uygun bir risk yönetimi stratejisiyle birlikte kullanılmalıdır.

MFI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?
MFI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

MFI İndikatörü Nasıl Hesaplanır?

Genellikle çevrimiçi platformlar bunu otomatik olarak yapacaktır. Çoğu yatırımcı asla MFI’yi kendileri hesaplamak zorunda kalmaz. Ancak MFI’nın hesaplanmasında yer alan adımları bilmek önemlidir. Göstergenin size tam olarak ne gösterdiğini anlamanın harika bir yoludur. O halde, MFI indikatörü nasıl hesaplanır?

Her işlem dönemi için tipik fiyatı hesaplamak için en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatlarının ortalaması alınır. Ham para akışı, belirli bir dönemde bir piyasadan ne kadar sermayenin aktarıldığının yaklaşık değeridir. Tipik fiyatı alıp o döneme ait hacimle çarparak hesaplanır.

Hacim genellikle belirli bir süre boyunca fiyat değişikliklerinin miktarını temsil eden tıklama hacmi kullanılarak ölçülür. Bunun nedeni, her piyasanın, bir varlığın kaç kez alınıp satıldığına ilişkin veriler sağlayan gerçek hacim raporları vermemesidir.

MFI İndikatörü Nasıl Kullanılır?
MFI İndikatörü Nasıl Kullanılır?

MFI İndikatörü Nasıl Kullanılır?

Para akışı endeksi sıfırdan 100’e kadar bir ölçekte salınarak çalışır. MFI hesaplaması sonunda ortaya çıkan rakam, aşırı alım ve aşırı satım sinyallerini sağlamak için kullanılır. MFI okuması 80’in üzerindeyse, piyasa aşırı alım olarak kabul edilir. Ancak 20 veya altında bir okuma aşırı satış koşullarının sinyalidir. Buna göre MFI indikatörü nasıl kullanılır?

MFI göstergesinin arkasındaki teori, yatırımcıların momentumdan yararlanmak için bir pozisyon açmayı düşünmeleri gerektiğidir. Bir varlığın fiyatı ile para akışı endeksinin çelişkili sinyaller verdiği noktalara dikkat etmek önemlidir.

Örneğin, fiyat yeni zirveler yapıyor ancak MFI buna karşılık gelen yeni seviyelere ulaşmıyorsa, bu bir düşüş eğilimi olacaktır. Yakında bir satış baskısının oluşabileceğini gösteriyor. Ancak fiyat yeni düşük seviyelere düşerse, MFI bu hareketi takip etmezse, bu yükseliş eğiliminin ve yaklaşmakta olan satın alma baskısının göstergesi olabilir.

MFI Ve RSI Arasındaki Farklar Nelerdir?
MFI Ve RSI Arasındaki Farklar Nelerdir?

MFI Ve RSI Arasındaki Farklar Nelerdir?

Benzerliklerinden dolayı yatırımcıların en çok merak ettiği soru, MFI ve RSI arasındaki farklar nelerdir? Öncelikle, Göreceli güç endeksi (RSI) tanımını anlamak gerekmektedir. Bu yakın zamandaki bir ticaret döneminin kapanış fiyatlarına dayalı olarak fiyat hareketlerinin gücünü veya zayıflığını grafiklemek için kullanılan başka bir teknik osilatördür.

Yine RSI’da MFI gibi yatırımcıların pozisyon açmak ve kapatmak için kullanabileceği bir tekniktir. Aşırı alım ve aşırı satış sinyalleri sağlar. İki teknik analiz aracının farklı olduğu nokta, RSI’nın hacim verilerini içermemesidir.

MFI’nin genellikle hacim ağırlıklı RSI olarak bilinmesinin nedeni budur. MFI’nin genellikle öncü bir göstergedir. RSI’dan daha erken sinyaller sağladığı düşünülmektedir. Ancak birinin diğerinden daha iyi olup olmadığı konusunda bir fikir birliği yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir